Menu Luk

Voksetillæg

Hvor store skal børnesko være?
Gode børnesko bør i udgangspunktet være 1,5 cm længere end foden, deraf begrebet ”voksetillæg”. Mod forventning er de 1,5 cm ikke alle sammen beregnet til at vokse i. Hver gang barnet tager et skridt, glider foden ca. 5 mm frem i skoen. Reelt er voksetillægget derfor kun ca. 1 cm. Husk også, at der i et par fine tullesko ikke skal være det samme voksetillæg som i et par praktiske hverdagssko. Modsat kan et par vinterstøvler med fordel købes med 1,5 cms voksetillæg, så der er plads til foer (som tager lidt af pladsen), ekstra sokker eller såler. Oftest kan barnet passe samme str. som de har brugt til vinter, i vores sandaler. I sandalerne er der ingen foer eller syninger som fylder, og derfor er der mere plads at give af.

Hvordan ved man om skoen passer?
De fleste skobutikker har et måleapparat, der kan måle fodens længde og skoens indvendige længde. Det er vigtigt, at barnet står op, når der sker, og at begge fødder måles, for der kan være forskel på fødderne. Da børn ofte krummer tæerne, når de prøver sko, er det en god idé at opfordre til en rask lille gåtur i butikken, dermed rettes tæerne automatisk ud.

Kan jeg selv måle mit barns fod og skoen indvendigt?
Man kan sagtens selv måle sit barns fod og det indvendige mål på en støvle.
1. Stil barnet på et papir (evt. med hælen op ad en væg. Tegn er streg foran den længste tå.
2. For at måle det indvendige mål på skoen/støvlen: Før en papstrimmel ind i skoen, indtil den støder på længst fremme. Giv derefter strimlen et forsigtigt buk længst tilbage i hælen og notér målet fra hæl til tå.
3. Sammenlign længden af strimlen med længden af foden. Passer de to?